Seneste nyt om cyberforsikring - februar 2016

Tine Olsen - onsdag d. 30. marts, 2016

Det stigende fokus på cyberrisici medfører tilsvarende en stigende mediedækning af cyberrisici og cyberangreb. Derfor er der konstant relevante nyheder for cyber-interesserede, og Willis Towers Watson har her samlet et udpluk af de mest interessante nyheder fra februar måned 2016.


Globalt

Tyske hospitaler ramt af ransomewareangreb
Flere store hospitaler i Tyskland blev i februar måned ramt af et større angreb af ransomeware, der indeholdt krypteringsfiler, som påvirkede hospitalernes computersystemer.

Angrebet blev opdaget, da en it-tekniker reagerede på nogle usædvanlige pop-ups på forskellige computere. Angrebet betød, at hospitalerne blev nødsaget til at lægge flere af systemerne ned i en længere periode.

Både netværk og systemer, herunder e-mails, blev påvirket, og hospitalerne vurderede, at det ville tage omkring en uge at få genoprettet alt til normalt.

Advarer bilfabrikanter mod hacking
FBI og U.S. National Highway Traffic Safety Administration udstedte i februar en generel bulletin til alle bilfabrikanter med en advarsel om, at automobiler er særdeles sårbare overfor hacking.

Det skyldes ifølge denne bulletin, at mange automobiler og andre køretøjer er afhængig af en række "devices", som enten vedligeholder eller opdaterer teknologien i køretøjet.

Disse køretøjer er i fare for hacking, som kan lede til sikkerhedsproblemer eller tyveri af køretøjet.

Tyveri af 81 mio. dollars – Bangladesh central bank
FBI undersøger på nuværende tidspunkt det store bank-tyveri, hvor hackere brød ind i computersystemer i Bangladesh Bank, og lænsede deres US-konto for omkring 81 mio. dollars. Pengene blev angiveligt overført fra kontoen i New York til konti på Filippinerne. Derefter er pengene angiveligt sendt videre til forskellige kasinoer, hvorefter sporet slutter.

Der er ret lav sandsynlighed for, at hackerene eller pengene findes igen.

Hospital betalte løsesum
Et hospital i L.A. har angiveligt betalt løsesum på, hvad der svarer til 17.000 dollars i bitcoins for at få genoprettet kontrollen over deres egne computersystemer efter et ransomewareangreb.

Malwareangrebet, der ramte hospitalet den 5. februar, krypterede adgangen til bestemte computersystemer og spærrede hospitalets adgang til at kommunikere elektronisk. Det betød blandt andet, at personalet i flere tilfælde ikke kunne få adgang til patientdata.

Hospitalet vurderede, at den hurtigste måde at få adgang til de livsvigtige systemer igen var at betale løsesummen.

Større angreb mod betalingskort på hotelkæde
Rosen Hotels Resorts har i februar 2016 meddelt om et cyberbrud, der muligvis har påvirket deres payment card network i omkring halvandet år.

Det betyder, at gæster, der har besøgt hotelkædens forskellige resports i perioden september 2014 til februar 2016, kan være angrebet.

Hotelkæden har straks iværksat en undersøgelse og siger indtil videre, at ingen kundedata syntes at være kompromitteret. Desuden arbejder hotellet sammen med betalingskortudstedere for at identificere, hvilke kort der potentielt er påvirket.