Eksempler på skader

Hvor galt kan det gå?
Her kan du læse eksempler på skadesager og retspraksis i henholdsvis Danmark og udlandet fra de sidste par år - vi vil løbende opdatere med nye eksempler.


Seneste skadeeksempler i Danmark:

"Danske kiropraktorer og arkitekter udsat for målrettede phishing-angreb"

Computerworld, den 24. marts 2015
Danske kiropraktorer og arkitekter er i marts måned blevet udsat for målrettede phishing-angreb.

Angrebet mod kiropraktorerne er foregået ved, at de har modtaget en e-mail med emnefeltet ”ny patient”, og arkitekterne har modtaget en e-mail med forespørgsel på assistance.

I begge tilfælde har e-mailen indeholdt en fil eller et link, som har udløst en ransomewarekode, som angiveligt er døbt ransomeware-pacman. Når koden er blevet udløst gennemsøger den disken for at finde datafiler og krypterer dem. Når man forsøger at få adgang til sine data, får man i stedet en meddele om, hvordan man kan betale løsesummen for at få sine data igen.

"Dansk eksportfirma hacket"

Jyllandsposten, den 25. februar 2015
Et mindre dansk eksportfirma er blevet bedraget for 200.000 kr. ved, at hackere har overvåget e-mails sendt til og fra firmaet og efterfølgende sendt en e-mail til firmaet, hvoraf det fremgik, at penge skulle overføres til en anden konto end den deres leverandør i første omgang havde sendt.

Eksportfirmaets bogholderi bad om en bekræftelse på, at kontonumrene skulle ændres, og fik et indscannet brev på leverandørens korrekte brevpapir retur. Bogholderiet overførte herefter pengene, men da leverandøren kort tid efter rykkede for betaling, gik det op for eksportfirmaet, at de havde betalt til den forkerte konto.

Eksportvirksomheden har fået foretaget et grundigt eftersyn af deres it-system, hvorefter det blev fastslået, at de it-kriminelle via en af firmaets bærbare computere havde været i stand til at videresende al mailkorrespondance til kunder og leverandører med en yahoo e-mail som mellemled. Dermed kunne de kontrollere alt, der blev sendt til og fra firmaet.

Angiveligt havde de it-kriminelle haft adgang til firmaets e-mailsystem i 2-3 måneder, før det blev opdaget.

Se flere eksempler fra Danmark her


Seneste skadeeksempler i udlandet:

"Home Depots har tabt minimum 33 millioner dollars efter cyberangreb"

Business Insurance 26. februar 2015
Det er endnu ikke lykkes den amerikanske detailkæde Home Depot at opgøre tabet efter deres cyberangreb i 2014 helt, men de har angivet i deres skatteregnskab, at tabet indtil videre er på 33 millioner dollars.

Omkostningerne er blandt andet blevet anvendt til advokatomkostninger i forbindelse med databruddet, omkostninger i forbindelse med undersøgelser – både egne og offentlige myndigheders. Desuden har de brugt en stor sum penge på at overvåge og sikre kundernes kreditkort mod misbrug.

"80 millioner kunders personfølsomme data hacket"

Business Insuance 19. februar 2015
Anthem, som er et stort amerikansk sundhedsforsikringsselskab, blev i begyndelsen af februar udsat for et gigantisk hackerangreb. Under angrebet kan Anthem have mistet 80 millioner kunders personfølsomme oplysninger, der angiveligt ikke var krypteret.

Anthem har meldt ud, at deres millioner af kunder kan kontakte en specieloprettet hotline i forbindelse med spørgsmål samt modtage kreditmonitorering i op til 2 år. Anthem tilbyder disse services for at berolige de kunder, der må være urolige for deres data.

Anthem har ifølge Business Insurance mellem 150 til 200 millioner dollars i cyberforsikringsdækning.

Se flere eksempler fra udlandet her